2016. 05. 23.

Mit tegyek, ha nincs ihlet?

Sziasztok!
Ma egy rövidebb bejegyzéssel készültem, ami az ihlet hiány elleni tennivalókról szól. Tudom, ezer blogon olvastatok ilyeneket, de úgy gondoltam, biztos van valami új dolog, amivel segíthetek. 

1. Tipp: Ne erőltesd az írást!
Ha nem jön az inspiráció, feleslegesen próbálsz írni, nem fog megfelelni az elvárásaidnak. Egyszer már magasra állítottad azt a bizonyos mércét, ha azt nem üti meg az irományod, kitörlöd és akár hosszabb időre is elmegy a kedved az írástól. Saját tapasztalatból mondom, hogy inkább pihentessétek, minthogy feladjátok. Egy kis szünet sosem árt!


2. Tipp: Hallgass zenét
A zene nyugtató hatással van az emberre, ráadásul kizárja a külvilágot, ami egy fejezet megírásánál sokat segíthet. Ha napi szinten hallgatsz zenét csökkented a stressz kialakulását. 
Én minden nap szoktam zenét hallgatni, lecke írásnál, csak úgy, miközben írok, esetleg szerkesztek/kódolok. Számomra mi sem jobb kikapcsolódás, mint egész nap énekelni /persze hangom nincs, az otthoniak szerethetnek/.

3. Tipp: Nézz filmet
Ha már az ihlet hiány legalján vagy, nézz meg egy filmet. Mindegy, hogy milyet, az a lényeg, hogy kikapcsolódj a nézése közben, ugyanis egy jó film ötleteket adhat az íráshoz. 
Ha esetleg egy fanfictiont írsz (filmről) érdemes megnézni, hogy felfrissítsd az emlékeidet. 

4. Tipp: Meríts az életből
Az életben történő apró dolgok/pillanatok amiket átélsz, sokat segíthetnek az írásban. Ha esetleg nem pontosan írod le, hogy mi történt veled, esetleg a karaktered életébe beillesztheted az eseményeket. Teljes mértékben valósághű, ráadásul jobban letudod írni, minthogy olyanról írsz, amit csak egy hosszadalmas kutatás után tudsz részletesen megfogalmazni. 

5. Tipp: Olvass
Könyvek, illetve más blogok segíthetnek új eseményeket kitalálni az íráshoz. Mint, már írtam, ha esetleg egy fanfictionról írsz, érdemes olvasni a könyvet, hogy frissítsd a történteket. A sok olvasás javíthatja a fogalmazásmódodat, valamint a történeted hitelességét.  

1 megjegyzés:

  1. Tényleg szuper hasznos írás lett! :) Ugyan, ezeket valószínűleg mindenki tudja, de így mégis nyomatékosabb és inspirálóbb, hiszen előbb-utóbb mindenki átesik ezen, jó, ha van mihez nyúlni és visszaemlékezni a leírtakra, amiket pontokba szedtél.

    Köszönöm!

    Alexandra

    www.alexandrabarva.blogspot.hu

    VálaszTörlés